Acceso Colaboradores
Código de Referencia: ES.17155. AMS/1//AMS
Título /Nombre Atribuído: AYUNTAMEIENTO DE SALT (GIRONA)
Título /Nombre Formal: AJUNTAMENT DE SALT
[f]
01-01-1857
-
[c]
01-01-1985
-
Nivel de Descripción: Fondo
Historia Archivística:
La referència més antiga que coneixem de l’Arxiu Municipal de Salt, la trobem en el Llibre d’Actes del Ple de 1865. Concretament es tracta de l'acta del dia 27 de març, arran de la visita del secretari del Govern Civil de la província, en la qual es fa esment de la queixa del secretari per l'estat de l'arxiu, ja que es custodiava en un calaix i la seva documentació consistia únicament amb un llibre d'actes de l'any 1863; un lligall d'actes soltes dels anys 1863 a 1865; el segell que feia servir l'ajuntament; diversos volums del BOP i diferents documents presentats pels ciutadans a les oficines municipals.
A partir d'aquell moment es va habilitar una petita habitació dins de la Casa de la Vila que feia les funcions d'arxiu, tot i això, la documentació no estava ni classificada ni ordenada.
L'any 1974, Salt va ser annexionat al municipi de Girona. Això comportà, evidentment, el trasllat a Girona d’una bona part dels seus fons documentals. Ramon Alberch, arxiver de la ciutat de Girona, va veure la necessitat de potenciar i dignificar el patrimoni documental saltenc.
Salt va aconseguir la independència vuit anys més tard, el 3 de març de 1983 i tota la documentació que havia estat transferida a Girona va tornar cap a l’Ajuntament de Salt, on fou instal·lada novament en la Casa de la Vila, aquest cop amb mobiliari adequat i un primer intent de classificació dels documents.
No va ser, però, fins l'any 1985, que el nou govern municipal de Salt va prendre l'acord d'organitzar i de classificar els fons que tenia l'arxiu per tal de dignificar el patrimoni documental saltenc. Aquesta tasca va ser encarregada a l'arxiver Joan Boadas.
Es tractava essencialment d’organitzar i de classificar els fons que posseïa l'Ajuntament de Salt, per tal de garantir-ne la conservació, l’accés i el suport a l’activitat administrativa. Joan Boadas, a més, portà a terme una activa política d’adquisició de fons documentals, bibliogràfics i hemerogràfics, que enriquiren notablement el patrimoni documental saltenc. Entre aquests, cal destacar una col·lecció d’auques i de gravats del segle XIX pertanyent a la Sra. Muntal, de Figueres; les revistes i els diaris dels Srs. Manuel Mesquita i Josep M. Oliveras i Puig; l’esborrany de l’Estatut del 1932, de la Sra. M. Isabel Casal; una col·lecció de cartells de l’època de la transició política, del Sr. Xavier Corominas i Mainegre; l’arxiu del baró d’Algerri i marquès de Camps; una col·lecció de la Gaceta de Madrid (1855-1930) de l’Ajuntament de Girona.
Paral·lelament a aquestes adquisicions, s’inicià un procés d’actuació sobre la formació, el control i les transferències dels expedients administratius que s’anaven generant, materialitzat en la confecció d’un Registre General de l’Ajuntament, i de diverses circulars explicatives dels processos a seguir des del moment en què s’iniciaven els expedients fins que eren depositats definitivament a l’arxiu. Això permetia, entre altres avantatges, tenir al dia l’inventari general de l’arxiu i recuperar els expedients de manera automatitzada.
Pel que fa a la classificació, es va partir del treball realitzat per R. Alberch, F. Barriach i V. Panyella sobre normes de classificació per a arxius municipals, tot i que s’hi van introduir algunes modificacions destinades a satisfer les necessitats de l’Ajuntament de Salt. Aquest sistema de classificació va estar vigent fins l'any 2016 en que la implantació d'un programari gestor d'expedients va comportar l'elaboració d'un nou Quadre de Classificació que recollís totes les tramitacions que feia l'ajuntament i que, a més, especifiqués l'accés i la disposició dels documents.
Aquest gestor d'expedients abasta tot el cicle vital dels documents, siguin en el format o suport que sigui, i des de la creació o captura fins a l'eliminació o conservació permanent a l'Arxiu, i permet que, mitjançant la carpeta ciutadana, qualsevol persona pugui saber en tot moment l'estat de les seves tramitacions.
El repte de l'Arxiu en aquest moment és la integració dels documents electrònics en els seus fons i garantir-ne la conservació i accés.
***************
La referencia más antigua que conocemos del Archivo Municipal de Salt la encontramos en el Libro de Actas del Pleno de 1865. En concreto se trata del acta del día 27 de marzo, a raíz de la visita del Secretario del Gobierno Civil de la provincia, en la cual se hace eco de la queja del secretario por el estado del archivo, debido a que se custodiaba en un cajón y la documentación consistía únicamente en un libro de actas del año 1863, un legajo de actas sueltas de los años 1863 a 1865, el sello del ayuntamiento, diversos volúmenes del BOP y diferentes documentos presentados por los ciudadanos en las oficinas municipales.
A partir de ese momento se habilitó una pequeña habitación de la Casa de la Villa que hiciera las funciones de archivo, aunque la documentación no estaba ni clasificada ni ordenada.
El año 1974 Salt fue anexionado al municipio de Girona. Esto comportó, evidentemente, el traslado a Girona de una buena parte de sus fondos documentales. Ramón Alberch, archivero de la ciudad de Girona, vio la necesidad de potenciar y dignificar el patrimonio documental saltense.
Salt consiguió la independencia ocho años más tarde, el 3 de marzo de 1983 y toda la documentación que había estado transferida a Girona regresó al Ayuntamiento de Salt, donde fue instalada nuevamente en la Casa de la Villa, esta vez con mobiliario adecuado y un primer intento de clasificación de los documentos.
Pero no fue hasta el año 1985 que el nuevo gobierno municipal de Salt tomó el acuerdo de organizar y clasificar los fondos que tenía el archivo para, de esta forma, dignificar el patrimonio documental saltense. Este trabajo fue encargado al archivero Joan Boadas.
Se trataba esencialmente de organizar y de clasificar los fondos que poseía el Ayuntamiento de Salt, para garantizar su conservación, el acceso y el soporte a la actividad administrativa. Joan Boadas, además, llevó a cabo una activa política de adquisición de fondos documentales, bibliográficos y hemerográficos, que enriquecieron notablemente el patrimonio documental saltense. Entre estos hay que destacar una colección de aucas y de grabados del siglo XIX pertenecientes a la Sra. Muntal, de Figueres; las revistas y los periódicos de los señores Manuel Mesquita y Josep M. Oliveras i Puig; el borrador del Estatut de 1932, de la Sra. Isabel Casal; una colección de carteles de la época de la transición política, del Sr. Xavier Corominas i Mainegre; el archivo del Barón de Algerri y Marqués de Camps; una colección de la Gaceta de Madrid (19855-1930) del Ayuntamiento de Girona.
Paralelamente a estas adquisiciones, se inició un proceso de actuación sobre la formación, el control y las transferencias de los expedientes administrativos que se generaban, materializado en la confección de un Registro General del Ayuntamiento, y de diversas circulares explicativas de los procesos que se debían seguir desde el momento en que se incoaban los expedientes hasta que eran depositados definitivamente en el archivo. Esto permetía, entre otras ventajas, tener al día el inventario general del archivo y recuperar los expedientes de manera automatizada.
En cuanto a la clasificación, se partió del trabajo realizado por Ramón Alberch, F. Barriach y V. Panyella, sobre normas de clasificación para archivos municipales, aunque se introdujeron algunas modificaciones destinadas a satisfacer las necesidades del Ayuntamiento de Salt. Este sistema de clasificación estuvo vigente hasta el año 2016 en que la implantación de un programario gestor de expedientes comportó la elaboración de un nuevo Cuadro de Clasificación que recogiese todas las tramitaciones que hacía el ayuntamiento y que, además, especificase el acceso y la disposición de los documentos.
Este gestor de expedientes abasta todo el ciclo vital de los documentos, sean en el formato o soporte que sea, y desde la creación o captura hasta la eliminación o conservación permanente en el Archivo, y permite que, mediante la carpeta ciudadana, cualquier persona pueda saber en todo momento el estado de sus tramitaciones.
El reto del Archivo en este momento es la integración de los documentos electrónicos en sus fondos y garantizar su conservación y acceso.
Historia Institucional/Reseña Biográfica:
El 1896 l’Ajuntament va adquirir la casa anomenada Can Palmada, situada al carrer Llarg d’aquesta població, i la va rehabilitar per instal·lar-hi les seves oficines i una escola pública. Durant la Guerra Civil (1936-1939) el Consell Municipal es va instal·lar a Can Tarrés després de confiscar-la. Després del període bèl·lic, va tornar a Can Palmada, fins l’any 1943, quan s’habilità com a Casa de la Vila un edifici destinat a sala-cafè de la federació local de la CNT, la Floreal, que havia estat projectat per l’arquitecte Ricard Giralt Casadesús el 1937.
No va ser fins a l’any 1985 que el govern municipal va prendre l’acord de dignificar el seu patrimoni documental i es va habilitar el primer espai destinat exclusivament a arxiu aprofitant la rehabilitació de l'edifici del col·legi de La Salle, acabat d'adquirir per l'Ajuntament. El projecte dels arquitectes municipals P. De Prada (1984) i Ramon Artal (1987-1989) destinava i equipava una zona de la segona planta de l'edifici amb armaris compactes i mobiliari d'arxiu. L'any 1986 es van traslladar tots els fons documentals i gràfics a aquest nou espai.
Amb l'impuls dels plans d'estímul de l'economia del govern Zapatero, l'Ajuntament va projectar la construcció d'un nou espai dedicat a Arxiu que pogués aglutinar els fons repartits en diferents locals. El 26 de març de 2011 s'inaugurava el nou edifici de 600 m² distribuïts en dues plantes situades en les antigues naus Guixeres del complex de la Factoria Cultural Coma Cros. Les noves instal·lacions disposen de dos dipòsits amb armaris compactes amb una capacitat de més de 2.300 metres lineals, un dipòsit de documentació audiovisual, un dipòsit per documentació de gran format i cartografia, una sala de tractament de la documentació, moll de descàrrega, despatxos i una àmplia sala de consulta a disposició dels investigadors i de totes aquelles persones interessades en descobrir la història i el patrimoni documental saltenc.
*********************
En 1896 el Ayuntamiento adquirió la casa llamada Can Palmada, situada en la calle Llarg y la rehabilitó para instalar sus oficinas y una escuela pública. Durante los años de la Guerra Civil (1936-1939), el Consejo Municipal confiscó la casa conocida como Can Tarrés y trasladó el Ayuntamiento hasta la finalización del conflicto bélico en que regresó a Can Palmada. En 1943 se habilitó como Casa de la Villa un edificio que había sido una sala-café de la federación local de la CNT, la Floreal, diseñado por el arquitecto Ricard Giralt Casadesús en 1937.
No fue hasta el año 1985 que el gobierno municipal tomó el acuerdo de dignificar el patrimonio documental de Salt y se habilitó el primer espacio destinado exclusivamente a archivo aprovechando la rehabilitación del recién adquirido edificio del colegio de La Salle. El proyecto de los arquitectos municipales P. De Prada (1984) y Ramón Artal (1987-1989) destinaba y equipaba una zona de la segunda planta del edificio con armarios compactos y mobiliario de archivo. El año 1986 se trasladaron todos los fondos documentales y gráficos a este nuevo espacio.
Con el impulso de los planes de estímulo de la economía del gobierno Zapatero, el Ayuntamiento proyectó la construcción de un nuevo espacio dedicado a archivo que aglutinara los fondos repartidos en diferentes locales. El 26 de marzo de 2011 se inauguró el nuevo edificio de 600 m² distribuidos en dos plantas situado en las antigua naves Guixeres del complejo de la Factoría Cultural Coma Cros. Las nuevas instalaciones disponen de dos depósitos con armarios compactos con una capacidad de más de 2.300 metros lineales, un depósito de documentación audiovisual, un depósito para documentos de gran formato y cartografía, una sala de tratamiento de la documentación, muelle de descarga, despachos u una amplia sala de consulta a disposición de los investigadores y de todas aquellas personas interesadas en descubrir la historia y el patrimonio documental saltense.
Forma de Ingreso: TRANSFERENCIA
Observaciones del Ingreso:
Ingressos ordinaris: transferències administratives d'expedients creats i tramitats per l'Ajuntament de Salt dins les seves funcions.
*******
Ingresos ordinarios: transferencias administrativas de expedientes creados y tramitados por el Ayuntamiento de Salt dentro de sus funciones.
Nombre del/los productor/es:
Alcance y Contenido:
Valoración, Selección, Eliminación: Evaluación y disposición de documentos según legislación vigente.
Nuevos Ingresos:
Organización: Cuadro de clasificación
Condiciones de Acceso: LIBRE
Condiciones de Reproducción: CONDICIONADA A LA PROTECCIÓN DE DATOS
Lengua/escritura(s) de los Documentos: CATALÀ, CASTELLANO, FRANCÉS, INGLÉS
Características Físicas y Requisitos Técnicos:
Estado Conservación: Bueno
Observaciones Conservación:
Índices de Descripción:
Instrumentos de Descripción:
Existencia y Localización de los Originales:
Existencia y Localización de las Copias:
Unidades Relacionadas por Procedencia:
Otras Unidades Relacionadas:
Notas de Publicaciones:
Notas:
Control de la Descripción - Notas del Archivero:
Control de la Descripción - Reglas o Normas:
© Ministerio de Cultura - Gobierno de España